september 24, 2021

Nettnord.no

Næringsnett Nord-Troms

Et fantastisk blikk på de skjulte mysteriene til brehulene

Et fantastisk blikk på de skjulte mysteriene til brehulene

Det hang på et tynt nylontau, omtrent 250 fot fra bunnen av et isete skaft. Da jeg så opp, la jeg merke til det rennende vannet, blende snøen som sprang i vanvidd fra hylende vind, som buffet oppkjørselen, omtrent 20 fot over meg. Jeg var glad for å være ute av været, og hang nesten stille.

Da øynene mine justerte seg til det nedre lyset, så jeg at jeg stirret inn i en avgrunn som var mye større enn jeg trodde vi kunne finne under overflaten av det grønlandske islaget.

Alt jeg kunne tenke meg var: “Dette burde ikke være her.”

Det var 2018 og jeg var på ekspedisjon med Vil gadd, en kanadisk eventyridrettsutøver, for å utforske moulins eller gigantiske vertikale grotter i det grønlandske islaget. Will var allerede i bunnen av brønnen. Fra mitt utsiktspunkt så det ut som et insekt med hodelykt.

Ved første øyekast var Will og jeg et merkelig par for en ekspedisjon. Will er en av de beste profesjonelle isklatrerne. Han er sponset av Red Bull. Han vant X Games, ESPNs ekstremsportkonkurranse, og var sammen med Jimmy Chin, en profesjonell fjellklatrer og filmskaper.

Jeg, derimot, er professor i geologi ved University of South Florida. Jeg lærer studenter om grunnvannets fysikk. Jeg har datet … forskere. Vi deler ikke akkurat de samme sosiale kretsene.

Jeg endte opp på Grønland med Will fordi jeg ønsket å lage en ekspedisjonsfilm som fokuserte på klimaendringer. Will er i 50 -årene. Gjennom sin lange karriere har han sett klimaendringer slette isklatring og krympe isbreer. Han ga filmen til Red Bull. De liker meg. Og så Under isen ekspedisjonen ble født.

Jeg startet min tilfeldige reise til isbrehuleekspert i 2004 som geologistudent ved Eastern Kentucky University. En felles venn inviterte meg på klatretur med Dr. Doug Benn, en glaciolog ved University of St. Andrews, Skottland. Da jeg hoppet over klasser for å utforske og kartlegge huler i nærheten av campus, studerte Doug hvordan det varme været smeltet isbreene på Mount Everest til nettverk av innsjøer. Noen av disse innsjøene rant katastrofalt gjennom huler i isen, noen ganger med ødeleggende konsekvenser for landsbyene, demningene og vannkraftanleggene nedenfor. Glaciologer forsto ikke hvordan disse hulene ble dannet og forsto derfor ikke hva som styrte dreneringen av innsjøen.

Mellom klatringene, og senere over noen få øl, ble Doug og jeg overbevist om at vi kunne forstå hvordan ishuler dannet seg i Everest -regionen, hvis vi bare kunne utforske og kartlegge dem. Selv om jeg aldri hadde sett en isbre, og Doug bare hadde besøkt noen få huler kort, trodde vi at kombinering av Dougs glaciologi og fjellklatring med min grotteutforskning og kartleggingskompetanse kan hjelpe oss med å finne ut hvordan vi kan utforske noen av de høyeste hulene i verden . verden. , og sannsynligvis til og med overleve ekspedisjonen.

På vår første ekspedisjon i november 2005 brukte vi rundt syv uker på å utforske og kartlegge ishuler i høyder over 16.400 fot i Everest -regionen, inkludert huler som var en kort tur fra Mount Everest baseleir. Da vi gispet etter luft, overlevde vi steinskred, isfall og grottegulv. Og litt etter litt lærte vi hemmelighetene til brehulene.

Vi fant at ishuler i Everest -regionen dannet seg langs bånd av porøst rusk i isen. Vann fra innsjøer på isbreens overflate ville strømme gjennom bånd av rusk og smelte isen rundt den for å danne en hule. Grottene kan raskt forstørres etter hvert som smeltehastigheten øker, slik at hele innsjøer kan renne gjennom dem.

READ  Mars har fortsatt hav av vann begravet under overflaten, finner studien

Etter å ha avdekket mitt første vitenskapelige mysterium, ble jeg hekta. Jeg fullførte min bachelorgrad i 2006 og begynte å jobbe med Doug og en voksende liste over eventyrlystne samarbeidspartnere for å utforske og kartlegge dusinvis av andre ishuler i Alaska, Nepal og Svalbard, Norge, først som doktorgradsstudent, deretter som postdoktor, og til slutt som professor … Underveis lærte jeg å fotografere det iskalde mørket, slik at jeg kunne dele funnene våre med forskere som manglet de tekniske ferdighetene til å våge seg inn i ishuler.

Oppdagelser vi har skurret under verdens isbreer i løpet av det neste tiåret hjalp oss med å dokumentere hvilken rolle isbreer spiller for å formidle hvordan isbreer reagerer på klimaendringer. I Nepal, hvor tykke tepper av rusk på overflaten av isbreer skulle isolere isbreer fra å smelte, fant vi at isgrotter smelter isen under ruskene. Grottene gjorde Everests isbreer til sveitsisk ost og råtnet dem fra innsiden og ut.

I andre deler av verden, inkludert Alaska og Svalbard, fulgte ishuler brudd i isen og førte elver av smeltevann til breer. Ruset av sommerens smeltevann smører kontakten mellom isen og de underliggende bergartene og får isbreer til å glide raskere enn de ville gjort hvis det ikke var smeltevann.

Selv om han hadde utforsket isbreer rundt om i verden før han jobbet med Will, var det et sted han ikke hadde klart å utforske: det indre av Grønlands isark.

Grønlands isark strekker seg mer enn 650 000 kvadratkilometer, omtrent på størrelse med Alaska. Hvis det skulle smelte helt, kunne det øke havnivået med 23 fot.

Hver sommer forvandler stigende temperaturer den isete overflaten i utkanten av Grønlandsisen til et nettverk av elver og innsjøer. Alle elver og mange innsjøer forsvinner i moulins og fortsetter å strømme ut i havet langs grensesnittet til isdekket og berggrunnen under det. Etter hvert som smeltevannstrømmen mot dette grensesnittet øker, reduseres friksjonen mellom isen og sengen, og isdekket akselererer, og sender is i havet raskere enn om vinteren.

READ  Hvorfor begraver hundene bein?

Noen glaciologer er bekymret for at ettersom global oppvarming forårsaker mer smelting og nye huler dannes i områder av isdekket som ikke tidligere har smeltet, kan økt smøring føre til at isen dumper is i havet og øker vannet. Havnivået raskere enn forventet.

Med finansiering fra National Science FoundationJeg var i stand til å etablere avsidesliggende leirer for å studere hvordan strømmen av vann inn i hulene påvirket bevegelsen av isdekket om sommeren. Men jeg hadde veldig lyst til å dra tilbake til høsten, da kuldegrader avbrøt smeltevannstilførselen til moulins og gjøre dem trygge å utforske. Så da Will Gadd sendte meg en e -post og spurte om jeg ville “gjøre noe kult” i Grønlands brehuler, var jeg klar til å dra. Han ville se om ideene han hadde utviklet om ishuler fra andre isbreer ville fungere på Grønland.

Etter å ha jobbet i så mange forskjellige brehuler, trodde jeg at jeg hadde løst dem. Men da jeg hang midt i det enorme frosne sjaktet på Grønlandsisen, forvirret over størrelsen, skjønte jeg at ishulene fortsatt hadde overraskelser for meg og at det var flere mysterier som skulle løses.

Jason Gulley er førsteamanuensis i geologi ved University of South Florida og ekspedisjon, vitenskap og miljøfotograf basert i Tampa, Florida. Du kan følge arbeidet ditt på Instagram.

Feltarbeidet hans på Grønland ble støttet av et tilskudd fra National Science Foundation. Feltarbeidet hans i Nepal ble støttet av tilskudd fra National Geographic Society.