august 1, 2021

Nettnord.no

Næringsnett Nord-Troms

Verdensherlighet? Norske fotballfans er mer opptatt av menneskerettighetene

Fotballkamper er vanligvis ikke steder hvor jeg ser etter likesinnede. Men å se på TV-debatten om Norges boikott av FIFA verdensmesterskap 2022 i Qatar ombestemte meg fullstendig.

Det er to ting som vanlige italienere liker å diskutere: fotball og politikk. Selv om jeg var en italiensk som bodde i Norge, må jeg innrømme at jeg egentlig ikke var den første, men jeg planla likevel å se Euro 2020-spillet Italia-Wales 20. juni. Men jeg savnet det fordi Norges Fotballforbund imponerte publikum så mye.

Den søndagen sendte Norges offentlige nyhetskanal 2022 en ekstraordinær konferanse i Fotballforbundet om hvorvidt fotballandslaget skulle boikotte arrangementet eller ikke. Grasrotengasjementet er forbløffende, og diskusjonen varte i flere timer. Som spådd av mange kommentatorer, fikk forbundets forslag om å innføre en mykere tilnærming et flertall av stemmene. Den foreslåtte boikotten var 362 mindre enn 121.

Likevel er risikoen for forskjellige konsekvenser veldig reell, og angsten til presidenten i Norges Fotballforbund, Derje Schwendsen, var tydelig. Forbundet gjorde en stor innsats for å overbevise klubbene om at dialog, kombinert med en strukturert reformdrev, ville være mer effektivt for å fremme endring enn for å eliminere konkurranse helt.

Men Qatar-debatten var så fengende at den viste en slik interesse og engasjement at jeg glemte å bytte kanal da tiden kom og konkurransen startet.

Rettferdighet i all sin prakt

Etter å ha bodd i Oslo i 13 år, må jeg innrømme at jeg aldri har sett så intense og emosjonelle utvekslinger.

Dette var essensen av å være norsk: fotballklubber kjemper ikke om spillet, men heller menneskerettigheter, og hvor skammelig og hyklerisk det er å misnøye arrangørene eller å ignorere ethvert brudd. Vert.

READ  Iron Mountain Girls Knights Last | Nyheter, sport, jobber

Nordmenn er myke – de uttrykker sjelden sterke meninger eller kritiserer hverandre. Men denne gangen slo de absolutt ikke om Bush.

Å se fotballfans saksøke for å forby landslaget sitt å delta i et arrangement er tross alt det mest verdifulle i fotballverdenen, som er så fristende. Det var innbegrepet av idealisme, live på TV!

Erindringen om en yngre versjon av meg kom tilbake til meg: en ting jeg ønsket å bosette meg i Norge for, var den medfødte følelsen av rettferdighet og solidaritet jeg fortalte nordmennene, men den utviklet seg sjelden i hverdagen, noe som gjorde meg veldig frustrert.

Men her var det – i all sin prakt. Kritikk av FIFA fra representanter for 500 fotballklubber er fryktelig. De beskyldte føderasjonen for “hvitkalking av menneskerettighetsbrudd”, “korrupsjon”, “å unngå unødvendig oppmerksomhet” og “bare bry seg om penger”.